Actieve hoop in donkere tijden

26 februari van het nieuwe jaar 2018. Het voelt aan als putteke winter. Vrieskoude en ijzige wind. Afspraak met het stilteplatform in het warme Boshuis aan de rand van de Ravelse bossen.

De grote ommekeer

Deze keer nodigden we Bart Wuyts directeur van SPK, uit. Hij sprak over stilte en leiderschap in veranderende tijden bij SPK. De Strategische Projectenorganisatie Kempen, werd als ontwikkelingsorganisatie en innovatielab in de Kempen ruim een jaar geleden gedwongen om zichzelf heruit te vinden. De centrale vraag was: Hoe kunnen we een positieve impact hebben op de samenleving? Het werd een intensief traject zowel voor Bart persoonlijk als voor de organisatie. Duurzaamheid/volhoudbaarheid, impact, holisme, transformatie zouden de dragende waarden van de nieuwe organisatie worden. Verbinding het sleutelwoord. Ondertussen is SPK helemaal verveld met een nieuw bestuur én een nieuwe naam.  Op 16 april is de lancering.  Het inspirerende verhaal vind je hieronder terug.

 

20180224 BW NewSPK stilte

 

De dag nadien:

Vandaag heb ik bij 2 cliënten het SPK-verhaal gebracht omdat ze zo wanhopig zijn hoe de maatschappij draait, waarbij ze vooral het negatieve tegenkomen. Ik voelde me vandaag de missionaris van de Hoop dat de wereld beter kan worden, ondanks alles. Dus, dank je SPK, Christa en Ilse.” Katrien

In beweging

Stilte, rust en ruimte is meer dan ooit in beweging in Vlaanderen en in de Kempen. Tal van projecten en initiatieven passeerden weer de revue. Je vindt ze hieronder terug.

 

180226 ppt stilteplatform

 

Beelden van de toekomst

Voor de stiltebeleving trokken we onder leiding van Ilse Van Gorp van het SPK het bos in voor een empathiewandeling. Het werd een oefening in diep luisteren per duo. Centrale vraag was: Als de Kempen over 20 jaar een topregio is waar stilte, rust en ruimte in praktijk is gebracht, hoe zou die  volgens jou eruitzien? En wat is dan jouw aandeel?

Een greep uit de toekomstbeelden: Een stilteplatform met heel veel diverse mensen zodat het Boshuis te klein is.  / Een trager ritme in de samenleving. / Kinderen wakker maken voor stilte. / Vertraging in het onderwijs. / Minder lawaai op straat. Weinig of geen auto’s. / Een andere ruimtelijke ordening. / Een holistische kijk in de gezondheidszorg/ziekenhuizen. / Stilte en link met wetenschap. / Stilte in mezelf met anderen in verbinding. Stilte uitdragen. / …

Een reactie van een deelnemer die in het Boshuis was gebleven.

Hoop, dat gaven jullie gezichten mij. Ik zag een eerlijke blijdschap en energie toen jullie binnenkwamen, alsof écht allemaal kan. Het was laat en koud geweest, maar jullie ogen, die straalden.Aline

De empathiewandeling waarbij we in de natuur, in stilte en ook in gesprek vrijuit konden dromen hoe we op termijn meer stilte in onze omgeving kunnen gaan uitdragen, bracht diverse mooie ideeën en vooral ‘zin’ bij mezelf naar boven, om samen met gelijkgestemde stilte-zoekers mekaar verder te inspireren.

Met deze 3 woorden keerde ik naar huis : enthousiast – geïnspireerd – stil …ik kijk al uit naar het vervolg en nieuwe initiatieven….” Ingrid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *