Stilteplatform 2015: De tijd vliegt

stilteplatform

Het was weer een jaar geleden dat het Stilteplatform in de Kempen weer eens bijeenkwam. En telkens weer ontmoeten nieuwe deelnemers én oude bekenden, stiltevrienden en -organisatoren elkaar. Het stilteplatform blijft één van de plekken voor stilte, rust en ruimte in de Kempen en in Vlaanderen. Het biedt kansen voor ontmoeting, inspiratie, praktijkuitwisseling, samenwerking en beleving.

De powerpoint geeft je een overzicht van het rijk gevuld jaar. Ook in 2015 staat er heel wat op stapel.

 

Stilte wordt beleid: in onderzoek

Het provinciebestuur van Antwerpen gaf dit jaar het studiebureau Intoe een onderzoeksopdracht waarbij de gemeenten Arendonk, Ravels en Oud-Turnhout betrokken zijn.
De studie bekijkt de mogelijkheden om de groene longen ten noorden van Oud-Turnhout met elkaar te verbinden via trage wegen, dat gebied te vrijwaren en aan de rand kleinschalige economische-toeristische activiteiten te ontplooien. Zo kan ook de bezoekersdruk op Landschap de Liereman verminderen en kan men de kwaliteit van het gebied bewaren.

Cultuur van de stilte

Die drie gemeenten doen ook mee met Cultuur van de Stilte, de jaarlijkse campagne van Waerbeke vzw, de sociaal-culturele beweging voor stilte en rust in Vlaanderen op zondag 25 oktober.

Europees stiltedossier

De Strategische Projectenorganisatie Kempen (SPK) nam het initiatief om een Europees projectdossier op te starten rond stiltebeleving, welzijn en natuur. Er waren verkennende gesprekken met VLM, Corsendonk Hotels, Waerbeke vzw en Vormingplus Kempen. Stilteplekken en ondernemerschap kwamen als belangrijkste elementen naar voor.
De Interreg-oproep Noordzee is een financieringsdossier waarin dit idee kan passen. Het is nu zoeken naar geïnteresseerde internationale partnerorganisaties. Einde juni moet het dossier ingediend zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *