Stilteplatform juni ’10: Oud-Turnhout zit niet stil

Het stilteplatform is een ideale gelegenheid voor stilteliefhebbers en -organisatoren. Je blijft er op de hoogte van de werking rond stilte, rust en ruimte in de Kempen en in Vlaanderen. Maar het is vooral een plek voor ontmoeting, inspiratie en praktijkuitwisseling. Het was weeral een jaartje geleden dat het stilteplatform was samengeroepen. Dat verklaarde de rijkgevulde agenda. Nieuwe mensen ook. Deze keer stond Oud-Turnhout met al haar plannen extra in de kijker en bewandelden we nieuwe trage wegen. Het bezoekerscentrum Landschap De Liereman was onze gastheer.

 

Waar staan we?

Vormingplus Kempen maakte een overzicht van de Stiltewerking in Vlaanderen en in de Kempen in 2009-2010.

 

Stiltebeleid van een gemeente

Oud-Turnhout  is één van de eerste partners in het stilteplatform en speelt een voortrekkersrol in de regio. Leo Van Miert, Schepen van milieu en ruimtelijke ordening, sprak over hun stiltebeleid. De focus ligt op de verdere ontwikkeling van het Landschap De Liereman in samenwerking met de natuur- en de landbouwsector. Dit jaar startte men met de voorbereiding om het kwaliteitslabel ‘potentieel stiltegebied’ te verkrijgen. Ook de uitbouw van een Trage wegennetwerk past in het gemeentelijk stilteverhaal. Met al deze plannen wil Oud-Turnhout de buurgemeenten warm maken voor een gemeenschappelijk stiltebeleid.  

Trage wegen

Els Oostvogels, projectmedewerker Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, sprak over het project Trage Wegen en de pilootregio Oud-Turnhout/Turnhout. Een breed draagvlak en participatie vanuit de bevolking zijn belangrijk om dit project te laten lukken.Vanaf het inventariseren tot en met onderhoud van de trage wegen. In Oud-Turnhout zijn ze goed gestart. Zestien vrijwilligers vanuit verschillende verenigingen zijn momenteel bezig met de inventarisatie. 

Met Albert Sohie op stap

Jan Aerts, voorzitter Toerisme Oud-Turnhout en van het kunst en -erfgoedcentrum Hofke van Chantraine , is heel enthousiast over KunSTOUT. "Deze kunstwandeling heeft een dubbel doel. Ze wil de wandelaar kennis laten maken met de kunstkant van het dorp en meteen ook met het natuurschoon. De stilte van de bewondering staat centraal. Als symbool kozen we voor de vlinder. De vlinder is ontmoeting van kunst met natuur, is vrijheid en vrolijkheid, is onschuld en kwetsbaarheid. De vlinder is de kunstenaar in zijn dartel spel met creativiteit, maar hij is ook beloftevol genieten voor de kunstliefhebber. De vlinder is immers tegelijk binnen handbereik en onaantastbaar. Hij laat zich bewonderen, maar zijn vlucht is onnavolgbaar."
Deze luswandeling is 8,5 km lang en vertrekt van het Hofke van Chantraine tot het verste punt, het Bezoekerscentrum Landschap De Liereman. Het traject loopt langs reproducties van kunstwerken van lokale kunstenaars en gedichten van plaatselijke dichters. Tegelstenen en een herdenkingsmuur krijgen een plek op de route. Kapelletjes, mooie natuurplekjes en stiltegebieden bieden rust. Op een Ipod krijgt de wandelaar meer informatie. Naast de wandeling komt er een website, een programma voor kinderen. Ook de horeca wordt betrokken bij deze themawandeling. De route zal in 2011 wandelklaar zijn. Het idee is van Toerisme Oud-Turnhout vzw. Maar de realisatie ervan is in samenwerking met vele andere beleidssectoren in de gemeente.

Enkele reacties

Voor mij was er een balans tussen het globale overzicht van de stilte/rust werking in de ruimere regio/Vlaanderen en het concrete project in Oud-Turnhout. Als zeer betrokken partner bij de beginperiode is het interessant om te weten wie waar mee bezig is en hoe ver men staat. Als  het nodig is, kan ik nu contact met deze organisaties/mensen opnemen.
Ilse, SPK, digidak

Als vroegere inwoner van Oud-Turnhout doet het mij deugd om het Trage Wegen verhaal te horen.  Het is heel herkenbaar en roept veel herinneringen op.
Lief, vrijwilliger

Als alle voorgestelde plannen worden gerealiseerd, is dat een enorme verrijking voor Oud-Turnhout.
Piet, landbouwer

Zeer inspirerend
Dirk, leerkracht St. Victorinstituut

Wandeling langs nieuwe trage wegen

Met een goed gevulde bolderkar gingen we met 13 wandelaars op pad. We maakten een trage wegenlus via bos-en veldwegen richting centrum Oud-Turnhout en terug. Deze wegen zijn de groene vingers die de verbinding maken tussen het dorpscentrum en het Landschap De Liereman. Op een groen kruispunt hielden we halt voor een lekkere bio-picknick. De begeleiders, Bas en Els van het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en Joke van Natuurpunt Educatie verbonden twee verhalen: trage wegen en de stiltebeleving ervan. Onderweg stonden we regelmatig stil bij onderwerpen zoals biodiversiteit en trage wegen, de belevingswaarde van groene bermen, de landschappelijke waarde van open ruimte, de verhardingen van trage wegen. Frans sprak over het belang van stilte bij belangrijke keerpunten in iemands leven. Voor Achilles en Brénine is stilte de voorwaarde voor creativiteit. De wandeling bewees het weer eens: de natuurrijkdom in Oud-Turnhout is van onschatbare waarde.

Als mensen de natuur in durven, willen ze ook altijd een houvast. De hengelaar zijn hengel, de jager zijn geweer, de vogelaar zijn verrekijker, de ‘walker’ zijn Noordse uitvinding, de ruiter zijn paard, de uitlater zijn hond, verliefden elkaar.
Achilles Cools

Foto’s

{gallery}100612platform{/gallery}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *