Wandelen in de kathedraal van de natuur

Zo’n 10 deelnemers trotseerden de winderige winterkoude voor een belevingswandeling in Landschap de Liereman. We hielden halt bij een ven waar Brénine, kunstenares met een grote liefde voor de natuur, sprak over waar-nemen. We staken onze neus tussen de mossen en met behulp van een loepje ging een wonderlijke wereld voor ons open.

Waar-nemen kan koud zijn en we zetten daarom daarna flink de pas erin. Bij onze tweede tussenstop midden in het duinengebied, was het tijd voor een interventie van Sus Maes. We leerden wat traag bewegen met ons doet.

Het stilzwijgen zetten we verder tijdens onze wandeling. Twee reeën kruisten ons pad en boven de heide cirkelde een buizerd. De cadans van onze voetstappen gaf het ritme aan. Een hond achter een afrastering keek zwijgend toe.

In het Bos van Bo werd onze wandelgroep onder leiding van Gerd Sprangers, muziektherapeute, getransformeerd tot een tijdelijk orkestje. Gevonden materialen werden onze natuurinstrumenten. Verdorde herfstblaadjes, brekende takjes, ritselende dennennaalden, een boom als slaginstrument…. Heel leerrijk en amusant zo’n muzikaal samenspel.

Dit was de eerste keer dat ik met een groep zo’n lange tijd in stilte wandelde in de natuur. Dat maakte op mij de meeste indruk.
Achilles Cools

Koen Broos maakte in opdracht van Socius foto’s van het stilteplatform. Ze dienden als illustratie bij een artikel over de stiltewerking in de Kempen. Het verscheen in de bundel ‘Maatschappelijk innoveren: vertellen, verstaan en versterken’. De publicaties werden voorgesteld op het Innovatiefestival op 22 mei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *