Empathie & luistervermogen

Als je vanuit stilte vertrekt, kan je een open houding aannemen ten opzicht van anderen. Je laat even al je gedachten los en concentreert je volledig op datgene wat de andere te zeggen heeft. Wanneer je in volle aandacht luistert, ontstaat er een wisselwerking tussen personen. Je speelt actief in op datgene wat de ander te vertellen heeft en luistert actief.

Om een echte open houding aan te nemen, is durf nodig. Het vraagt moet om je kwetsbaar op te stellen. Wie zich openstelt, ontwikkelt een empatisch vermogen. Je ontdekt herkenningspunten doorheen de verschillen en werkt aan een verbondenheid waarin ieder toch zijn eigenheid behoudt.

Door open aandacht voor alles wat er in de wereld is, in je buurt, je familie of jezelf, schep je ruimte. Ruimte voor gesprekken, groei en samenleven. Voor onbevangen waarnemen, zonder censuur.  Openheid voor wat anders is of voor wat je niet kan vatten, biedt ruimte voor respect, bescheidenheid en verdraagzaamheid.

Stilte zit eigenlijk niet in de omgeving, maar diep in jezelf verscholen. Een mens is een wezen dat met een schreeuw ter wereld komt, een leven lang praat en dan zijn laatste adem uitblaast. We komen heel even uit de stilte van het niets, we zijn heel even geluid dat aanzwelt en weer wegsterft. En daarna keren we weer naar de stilte van het niets.

Achilles Cools

Met enkele mensen samenkomen in stilte geeft een extra dimensie aan ontmoeting en verbondenheid. Je deelt iets met elkaar. Woordeloos.

Ilse Van Gorp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *