dag van de stilte. Foto © Alex Hockett/unsplash.com

Dag van stilte in de Kempen (2018)

De Dag van de stilte is een jaarlijkse sensibiliseringscampagne die de waarde van vertragen, verstillen en kwaliteitsvolle aandacht in Vlaanderen, Brussel en Nederland maatschappelijk aan de orde stelt.

Op zondag 28 oktober gaat in heel Europa de wintertijd in. We draaien de klok één uur terug. Of beter: we zetten met z’n allen de wijzers één uur stil. Even lijkt de rek te zitten op de kloktijd. Even wat minder nood om op tijd te zijn, om een deadline te halen.

Organisaties organiseren die dag en de periode daarrond tal van activiteiten. Ook in de Kempen en in het deMerode gebied  kan je kiezen uit een divers pallet.

Hou je van wandelen?

Een Ode aan het wandelen beleef je in de bossen rond Wouwershoeve in Arendonk.  Stapvoets in stilte ga je in het stiltegebied landschap de Liereman in Oud-Turnhout. In Averbode bos en heide  kan je je helemaal onderdompelen in de stilte. Daar heb je de keuze tussen een avondwandeling en/of een ochtendwandeling met eventueel een overnachting in de Abdij van Averbode. In Herselt onthaast je met een wandeling op het ritme van de ezels. En genieten van poëtische interventies en een vleugje muziek doe tijdens een stiltewandeling in Westerlo.

Liefde voor muziek?

Hulshout gaat de Kempense erfgoednacht in met een muzikale voorstelling in de Michielskerk. ‘Gevoelige snaren’ is een harpconcert met gedichten van eigen bodem in Oud-Turnhout. En je valt helemaal stil tijdens het ‘Stilte’soloconcert van Steven Vrancken in de Kapel van het OPZ in Geel.

Op zoek naar de stilte?

De documentaire In Pursuit of silence is een verkenningstrip rond de wereld op zoek naar de aard van de stilte. Bestaat pure stilte? Waarom zoeken we die op of lopen we ervan weg? Een film over onze relatie met stilte en de impact van geluid. Je kan hem bekijken in het stiltegebied Gerhagen – Tessenderlo.

Voor stiltemakers

Wil je je nog meer verdiepen in de maatschappelijke relevantie van stilte, rust en ruimte? Dan is er op zaterdag 10 november de Waerbekeconferentie, de trefdag voor stiltemakers, met als thema: Naar een gezonde samenleving burn-out als signaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *