Arendonk: Stil kamperen

Sinds februari 2009 mag je van de Vlaamse Regering in een ‘bivakzone’ in bossen of natuurreservaten overnachten onder de blote sterrenhemel in een bivakzone. Die kleinschalige kampeermogelijkheden zijn erg basic: een zone in een straal van 10 meter rondom een paal of waterpomp voor maximum 3 tentjes. Ieder tentje mag maximaal 48 uur in de zone blijven staan en de capaciteit van de zone is beperkt tot maximum 10 personen. Dus geen sanitaire voorzieningen en geen gezellige vuurplaats. Maar wel pure natuurbeleving met een minimale ecologische voetafdruk.

toegankelijksbord bivakzoneOp 10 augustus werd de eerste bivakzone in Vlaanderen geopend. In het domeinbos de Hoge Vijvers in Arendonk zal je vanaf dan kunnen overnachten in een fantastische brok natuur van bijna 500 ha. Gemotoriseerd verkeer is niet toegelaten. In dit stiltegebied lijkt de bewoonde wereld mijlenver weg.
De peter van de bivakzone kijkt er op toe dat de bivakzone netjes blijft: van april tot en met oktober controleert hij minstens eenmaal per week de site. Ook de boswachter houdt een oogje in het zeil. De aanwezige waterpomp, kenmerkend voor bivakzones, moet een minimaal comfort garanderen.
De bivakzone is goed gelegen, op nauwelijks 100 meter kunnen kampeerders aanpikken bij het populaire fietsknooppuntennetwerk en het nieuwe wandelnetwerk Kempens Landgoed, dat op 19 september opent.
De bezoeker kan met een gerust hart huiswaarts keren: de ecologische voetafdruk tijdens zijn verblijf is verwaarloosbaar. Nergens in Vlaanderen geniet je tijdens je kamperen van zo’n pure natuurbeleving.

Deze bivakzone is een samenwerking tussen het Agentschap voor Natuur en Bos en Toerisme Provincie Antwerpen.

Meer info op de site van het Agentschap voor Natuur en Bos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *