Cursus ‘Stiltegids’

In de cursus “Stiltegids” dompelen we je onder in verschillende aspecten en methodieken rond stilte: stiltebeleving en innerlijke stilte, akoestische, kunstzinnige en inspirerende stilte,… We reiken je technieken en inzichten aan om meer stilte uit jezelf, de natuur en je groep te halen.  In de cursus stellen we beleving en ruimte centraal.  We verkennen in de verschillende onderdelen zowel de innerlijke ruimte als de buitenruimte. Tijdens de cursus doen we bijzondere plekken aan: de Priorij Corsendonk, het Turnhouts Vennengebied, Landschap De Liereman, het Begijnhof te Turnhout,… En als slotuitstap verkennen we de stilte van het Winkelsbroek in een moerboot.

Praktisch
Start Cursus: 24 april 2012
De cursus gaat door op dinsdagavonden en zaterdagvoormiddagen van april tot juni 2012. De cursus omvat 10 bijzondere lesdelen rond stilte en natuur.
Locatie: Oud-Turnhout en buurgemeenten 

Inschrijven
Inschrijven bij Tineke Thijs: educatie@natuurpunt.be of 014/47.29.50
Informatie: Joke Flour, joke.flour@natuurpunt.be.
Data en inhoud programma op www.natuureducatie.be, www.rlkgn.be en www.destillekempen.be.
Prijs: 20 euro, te storten op rekeningnummer 293-0009986-50 t.n.v. Natuurpunt Educatie met vermelding ”opleiding stiltegids” 
Snel inschrijven is aangewezen.  Het aantal inschrijvingen is beperkt.
Aan het einde van de cursus ontvangen de deelnemers een Oscar leerbewijs: www.oscaronline.be 

Organisatie
De cursus wordt ingericht door Natuurpunt Educatie met de steun van de Provincie Antwerpen en kreeg vorm in nauw overleg met het Stilteoverlegplatform, Vormingplus Kempen, Hofke van Chantraine, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, Bezoekerscentrum Landschap De Liereman, Natuurpunt De Wulp, Gemeente Oud-Turnhout, Kunstkring Gagel, Lieremanschilders, Priorij Corsendonk, Waerbeke Stiltebeweging en diverse vrijwilligers. 

Cursusopbouw – data en locaties:

        di 24/04 Introductie-avond begeleid door Dirk Sturtewagen – Bezoekerscentrum Landschap De Liereman – 19.30-22.30

Dirk Sturtewagen, bekend van Waerbeke Stiltebeweging en www.portaalvandestilte.be, stelt ons zijn visie op stilte en stiltegebieden voor.  Het stilteplatform van de Stille Kempen is een groep inwoners uit de ruime Kempen die al enkele jaren, samen met de gemeentelijke diensten leefmilieu en cultuur van de gemeente Oud-Turnhout, de handen in elkaar slaan om de stilte in de Kempen toegankelijk en tastbaar te maken.  Enkele vertegenwoordigers uit dit platform gaan in Dialoog met Dirk Sturtewagen wat ons ongetwijfeld tot nieuwe inzichten zal brengen.

Bezoekerscentrum Landschap De Liereman

Schuurhovenberg 43

2360 Oud-Turnhout

Tel. 014-42 99 66

 

        za 28/04 Wandeling in het Landschap De Liereman – begeleid door Jan Van den Berghe – 9.00-12.00

We maken kennis met het bijzondere landschap in De Liereman.  Wat gebeurt er in het gebied?  Wat zijn de doelstellingen en waar bevinden zich de bijzondere plekjes.  Gids: Jan Van den Berghe.

Bezoekerscentrum Landschap De Liereman

Schuurhovenberg 43

2360 Oud-Turnhout

Tel. 014-42 99 66

 

        di 8/05 Stilleven – begeleid door Joke Flour en Christa Truyen in de Priorij van Corsendonk – 19.30-22.30

Gids Jan Maertens ontwikkelde voor vzw Durme een nieuwe manier om samen met een groep de stilte in de natuur op te zoeken: stilleven.  We ontdekken het landschap in het stiltegebied met al onze zintuigen doordat we niet vasthouden aan de klassieke “natuurwandeling met gids”.  Veeleer gaan we op zoek naar een meer persoonlijke benadering.  We laten ons door de stilte leiden naar innerlijke rust en ruimte.  Deze activiteit brengt je tot stilte en verstilling.  Geen wandeling, maar zittend, staand of liggend,… beleef je de omgeving. Joke Flour  en Christa Truyen laten ons deze nieuwe vorm van stiltebeleving ervaren.

Priorij Corsendonk

Corsendonk 5

2360 Oud-Turnhout

Tel. 014 46 28 00

 

 

        di 15/05 Een bijzondere avond natuurbeleving – Joeri Cortens – Landschap De Liereman – 19.30-22.30

Uniek aan stiltegebieden is dat er amper geluidshinder is.  Dit betekent dat de natuurlijke geluiden niet overstemd worden door gebiedsvreemde geluiden.  Een avondwandeling bij valavond tijdens de lente is het ideale moment om te genieten van vogelzang.  Gids Joeri Cortens geeft ons tips hoe we de natuurelementen meer kunnen betrekken tijdens een stiltewandeling.  Boeiende verhalen over muggen, nachtzwaluwen, vleermuizen,… tonen een nieuwe wereld van natuur- en stilte-ervaringen.  We doen uiteraard de meest kwaliteitsvolle plekjes aan van het Landschap De Liereman.

Bezoekerscentrum Landschap De Liereman

Schuurhovenberg 43

2360 Oud-Turnhout

Tel. 014-42 99 66

 

        za 19/05 Bezoek aan het Klankenbos te Neerpelt – 9.00-12.00 –Afspraak Gemeentehuis Oud-Turnhout op parking om vervolgens te carpoolen

Klankenbos omvat een permanente collectie klankinstallaties in openlucht, uniek in Europa. Het parcours bevindt zich op het Provinciaal Domein Dommelhof in Neerpelt en prikkelt bezoekers om klankkunst in een mooie en rustige omgeving te ontdekken.
De klankinstallaties in Klankenbos zijn hedendaagse kunstwerken. Het publiek kan op de verschillende plaatsen waar ze opgesteld staan voornamelijk iets horen, maar telkens ook iets zien. Zo maakt jong en oud kennis met het verrassende karakter van klank en hoe mooi klank zonder meer wel kan zijn. De verzameling telt intussen tien vaste en drie mobiele klankinstallaties. In de stiltecursus laten we ons leiden door een plaatselijke gids van het klankenbos.

Gemeentehuis Oud-Turnhout

Dorp 31

2360 Oud-Turnhout

Klankenbos Neerpelt

Provinciaal Domein Dommelhof

Toekomstlaan 5

3910 Neerpelt (centrum)

Tel. 011 61 05 10 

 

 

        za 26/05 Inspirerende stilte met Brénine en Lieremanschilders Leo Van den Bossche en Raf Wils – Landschap De Liereman – 9.00-12.00

Een aantal landschapsschilders en andere kunstenaars,… loodsen ons doorheen het Landschap de Liereman en vertellen over de creatieve kwaliteit van stilte. Brénine (Natuurwaarnemers) en Leo Van den Bossche en Raf Wils (Lieremanschilders) vertellen over hun inspiratiebron.

Bezoekerscentrum Landschap De Liereman

Schuurhovenberg 43

2360 Oud-Turnhout

Tel. 014-42 99 66

 

 

 

 

        di 05/06 Stilte en Lichaamswerk – Sus Maes – Klein Engelandhoeve – 19.30-22.30

Tijdens deze wandeling focussen we ons op oefeningen die het voelen van onszelf en de buitenruimte versterken.  Sus Maes zorgt voor een passende begeleiding.

Bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve

Klein Engeland 29

2300 Turnhout

Tel. 014 82 81 00

 

        di 12/06 Stilte in de stad en mystieke stilte – Begijnhof en Corpus Christianorum – Begijnhofgidsen en co – 19.30-22.30

Rondleiding in het Begijnhof van Turnhout en het Corpus Christianorum.  Een kennismaking met stilte vanuit de contemplatie van een begijnhof.

Begijnhofmuseum

Begijnhof 56

2300 Turnhout

Tel. 014 42 12 48

 

        di 19/06 Synthesewandeling voor de gidsen – Landschap De Liereman – Joke Flour – 19.30-22.30

Hoe combineer je nu verschillende stilte-aspecten in één wandeling.  Een voorbeeldwandeling wordt gemaakt voor alle toekomstige gidsen, met ruimte voor vragen en aandacht voor methodiek. Een inspiratiebrochure met voorbeeld werkvormen wordt overhandigd aan de gidsen na het inplannen van de datum van hun evaluatiemoment.

Bezoekerscentrum Landschap De Liereman

Schuurhovenberg 43

2360 Oud-Turnhout

Tel. 014-42 99 66

 

 

        za 23/06 Een moerboot en poëzie – Officieel afsluitmoment – Uitreiking Oscar leerbewijzen– Afspraak Hofke van Chantraine en vervolgens carpoolen naar het Winkelsbroek – 9.00-13.00

De gidsen krijgen in het Hofke van Chantraine hun leerbewijs overhandigd. Na een kort bezoek aan het Hofke vertrekken we naar het natuurgebied Winkelsbroek in Turnhout. We varen rond op een moerboot en luisteren naar bijzondere stiltegedichten en elementen uit de moerasmonologen geschreven naar aanleiding van Turnhout 2012.  We verkennen de stilte van het Winkelsbroek al drijvend op het water. Gids: Dirk Segers.

Hofke van Chantraine

Kerkstraat 46

2360 Oud-Turnhout

Tel. 014 47 94 94

 

Natuurgebied Winkelsbroek

Mastheidestraat 21

2300 Turnhout

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *