De lieremanschilders

Tentoonstelling De Lieremanschilders
De romantiek van een landschap herbeleefd
30 november tem 6 januari 2013

In het kader van Turnhout Cultuurstad 2012 wordt door het Hofke van Chantraine en Bezoekerscentrum Landschap De Liereman een overzichtstentoonstelling georganiseerd rond de Lieremanschilders.

lieremanschilderDe Kempen met zijn uitgestrekte ruwe natuur, heidevlakten, vennen, duinen en moerassen werd een belangrijke aantrekkingspool voor vele landschapsschilders vanaf de tweede helft van de 19de eeuw. In Oud-Turnhout vestigden zich Eugeen Surinx en Albert Sohie in het begin van de 20ste eeuw. Samen met hen trok Jef Claesen vaak naar de Liereman om er te schilderen. In hun voetspoor volgden Theo en Joz. Op de Beeck, Jos Stokbroekx, Eugeen Machielsen, Karel Melis, Toon van Mierlo en Alfons Waterschoot. Zij staan bekend als ‘de Lieremanschilders’. Naar aanleiding van deze tentoonstelling doken er nog een aantal werken op van tot hiertoe minder gekende kunstenaars: Adeline Boone, Joseph Misonne, Emiel Peeters e.a.

De invloed van deze kunstenaars op het natuurgebied de Liereman is niet onbelangrijk. Het is mede door hun stuwende kracht dat dit uniek stuk natte heide na jarenlange strijd werd beschermd. Tot op vandaag trekken kunstenaars nog steeds de Liereman in om het prachtige landschap vast te leggen op doek.

Deze unieke tentoonstelling loopt nog tot 6 januari en is uw bezoek meer dan waard.

Het Hofke van Chantraine nodigt u ook uit om deel te nemen aan de Finissage ‘Muziek’ op zondag 6 januari.

Meer info en inschrijving hiervoor kan via de website van het Hofke van Chantraine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *