wortel-kolonie

Wortel-Kolonie erkend als stiltegebied

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw heeft Wortel-Kolonie in Hoogstraten erkend als stiltegebied. De vroegere kolonie voor landlopers wordt het achtste stiltegebied in Vlaanderen.

Wortel-Kolonie was vroeger een plaats waar landlopers en bedelaars in ruil voor onderdak het land bewerkten. Vandaag is de plattelandssite van 550 hectare een uitgelezen stek voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers.

Naar aanleiding van de Dag van de Stilte op 29 oktober heeft Schauvliege Wortel-Kolonie als achtste stiltegebied erkend. Daarvoor had vzw Kempens Landschap deze zomer een aanvraag ingediend. De site in Hoogstraten voegt zich zo bij de Schelde-oevers in Bornem, Gerhagen, KempenBroek op de grens van Bocholt, Bree en Kinrooi, landschap de Liereman in Oud-Turnhout, Zwarteput op de grens van Bilzen, Lanaken en Zutendaal, Altenbroek in Voeren en de Kalmthoutse Heide.

De erkenning als stiltegebied betekent trouwens geenszins dat mensen of gemotoriseerde voertuigen uit het gebied worden gebannen. De metingen die zijn gedaan om de akoestische kwaliteit van het domein te meten houden ook rekening met de ‘gebiedseigen’ geluiden.

“Een geluidsarme en kwaliteitsvolle omgeving wordt in toenemende mate gezien als een waardevol element, dat mensen rust en ontspanning schenkt. Het nieuwe stiltegebied heeft een uitstekende akoestische kwaliteit, waar zowel de Hoogstratenaren als bezoekers van buiten onze stad baat bij zullen hebben”, verklaarde burgemeester Tinne Rombouts van Hoogstraten.

Zowel in de stad als op het platteland stijgt de vraag naar stille plekken en kwaliteitsvolle omgevingen. De laatste jaren groeit het besef dat stilte en rust een heilzame werking hebben op de mens. Joke Schauvliege heeft daarom dat thema in haar beleidsvisie verankerd en geeft daar permanent uitvoering aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *