Stilte, rust en ruimte in de Kempen

In de publicatie ‘Stilte, rust en ruimte in de Kempen’ vind je naast de bloemlezing aan stiltekwaliteiten, ook praktijkvoorbeelden en persoonlijke getuigenissen. Geïnteresseerden uit diverse disciplines werkten eraan mee. Ze dragen bij aan een groeiend maatschappelijk draagvlak in de Kempen.

Deze brochure bevat ook een korte film op dvd. Beide bieden ruimte voor inspiratie en zijn een toetssteen voor iedereen die rond stilte en rust projecten en initiatieven opzet of bij deze thematiek aansluiting zoekt.

Je kan ze op deze site online bestellen.

Enkele reacties

Wat betekende het boek voor jou persoonlijk?

Ik ben zelf opgegroeid in de bossen van de Kempense Heuvelrug, één van de laatste – naar onze normen uitgestrekte en relatief stille – boscomplexen in de Kempen. Het verheugt me dan ook dat er meer aandacht gaat naar stilte, rust en ruimte

Da’s simpel, er is echt nog veel te doen om een (eerlijke) stilte te bekomen.

 

Ik vind stilte belangrijk om te kunnen ervaren, tot rust te komen. De sfeerrijke foto’s in het boek geven dit mooi weer.

 

Daarnaast is het mooi om te lezen dat stilte vanuit zoveel verschillende invalshoeken bekeken werd en dat het zoveel kwaliteiten heeft. Stilte is als een rode draad die doorheen alle (of toch heel veel) aspecten van het leven loopt. … Als je ervoor open staat tenminste.

Wat betekende het boek voor jou professioneel?

Stilte is een verdwijnend goed. Groene zones worden steeds meer ontsloten voor toenemend verkeer en recreatie. Stilte is zeldzaam geworden en daarom kostbaarder. Mensen trekken naar plaatsen waar het nog stil is om ervan te genieten – en om ze in dezelfde beweging minder stil te maken. Het is een moeilijk evenwicht. Toch zijn de Kempen bij uitstek in het verleden lang een geïsoleerde en dus stille regio geweest. Wat er nog van overblijft, moeten we koesteren. Stilte als gevolg van ruimte behoort immers tot ons erfgoed.
Moeilijk te omschrijven, ‘k laat alles nog bezinken om tot concrete ideeen te komen

Stilte is een thema dat in een aantal van onze projecten een plaats mag krijgen wat mij betreft.

Ilse Van Gorp, Digidak

Het sprak me professioneel aan, vooral nu we met een groepje mensen met het vuurtorenproject stilte, rust en ruimte bezig zijn

Rita Lenaerts, Digidak

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *